text

Suwokono op tournee


Een spirituele verkenning van de zwarte queer identiteit middels beweging, dans, muziek, licht en projectie.

Suwokono ging 19 september in première in het Bijlmer Parktheater met een uitverkochte zaal! De performance tot voorjaar 2023 te zien in meerdere theaters in Nederland. Bekijk de onderstaande speellijst. 

Het Parool: Voorstelling Suwokono: dansend een nieuwe identiteit opbouwen op een narrenschip

"Hoe gedrevener Jawla vertelt over de voorstelling, hoe meer ze haar Vlaamse tongval afwisselt met Amerikaans jargon: “De bezoeker van Suwokono stapt in een andere wereld, een ander universum. Ons ship of fools is een wereld die bevrijd is van de heteronormatieve witte realiteit. In de taal van mijn vader, het Mandinka, is Suwokono het woord voor thuis. I’m black! I’m queer! En daarom creëren we hier een universum waar queer black bodies een thuis kunnen vinden.”"

Lees verder op Parool.nl


Tournee

   
7/10/2022 Maaspodium | Afrovibes | Rotterdam
>>Koop tickets
15/10/2022 De Balie | Afrovibes | Amsterdam
>>Koop tickets
9/11/2022 Theater Zuidplein | Rotterdam
>>Koop tickets
10/11/2022 LAAK Theater | Den Haag
Kaartverkoop start binnenkort
03/12/2022 De Vailant | Den Haag
Kaartverkoop start binnenkort
26/03/2023 De Nieuwe Regentes | Den Haag
Kaartverkoop start binnenkort

Over Suwonoko
In Suwokono, wat thuis betekent in de West-Afrikaanse taal Mandinka, verwelkomt choreograaf Sarah Jawla het publiek in “the ship of fools”. Een universum waarin vier performers zich met rituelen hebben losgemaakt van onderdrukking, schaamte, verwarringen en emoties die hen vasthielden tijdens de zoektocht naar hun identiteit. Een plek waar zij vrij zijn en steeds meer hun ware ik omarmen. En wat gebeurt er als er onzichtbare demonen in dit universum worden losgelaten en een eigen bestaan gaan leiden?

De rituelen worden muzikaal ondersteund door percussie en soundscapes, geïnspireerd op West-Afrikaanse ritmes. De performers maken hun ship of fools zichtbaar door het deconstrueren van ritmes, taal en beweging. Tijdens het uitvoeren van rituelen maken zij contact met verschillende werelden.

De rituelen worden muzikaal ondersteund door percussie en soundscapes, geïnspireerd op West- Afrikaanse ritmes. 

 


Credits
Concept, choreografie
 Sarah Huygens Jawla Performers Whitney Selina, Rohiet Tjon Poen Gie, Damani Leidsman Componist Dizzi Geetha Vormgeving Annelies Shakison Dramaturgie Maaike Schuurmans Artistieke coach Richard Kofi Productie Channa Begbie Campagnebeeld fotografie Sjoerd Derine Financieel mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Young Artsupport Amsterdam, Fonds21, De Participatie Federatie


Sarah Huygens Jawla en het nieuwe makers-traject Bijlmer Parktheater 
Sarah Jawla is een danstheater-maker/choreografe van Vlaamse en Gambiaanse afkomst die haar eigen grenzen en die van de performers onderzoekt in interdisciplinair bewegings- en danstheater. Suwokono is haar tweede voorstelling gedurende het nieuwe makers-traject van het Fonds Podiumkunsten en wordt geproduceerd door Bijlmer Parktheater.

Haar signatuur valt te beschrijven als een koor van echo's die de verhalen van haar dansers – losgemaakt door haar choreografieën – kraakhelder versterkt. Bouwend op de verhalen en verbeeldingen van hen, onderstreept Jawla met haar choreografie de urgentie van hun zoektochten.


rohiet
Rohiet Tjon Poen Gie - foto Tengbeh Kamara

damani
Damani Leidsman - foto Tengbeh Kamara

whitney
Whitney Selina - foto Tengbeh Kamara